Det største Danehof indtil nu

mandag, 28. juli 2014

Støvet har langsomt lagt sig efter riddernes dystridt på turneringsbanen i Nyborg under årets store brag af en middelalderfest, Danehof 2014. Det var på alle måder en fantastisk weekend med masser af besøgende på trods af sommervarmen. Knap 45.000 deltog i Danehoffet, hvilket igen var en rekord.

/media/316900/danehof14_494.jpg

Hele byen stod sammen om at iscenesætte fortællingen om dengang, da Margrethe 1. og hendens søn kong Oluf i 1377 red ind i byen for at få Danehoffets samlede tilslutning og godkendelse af den nye regering. Det var første skridt på vejen mod dannelsen af Kalmarunionen, det geografisk største rige i Europa. Et stort optog levendegjorde regenternes indtog i byen. Her genskabtes stemningen af det middelalderlige hofs pragt og farver, og hvordan byen måde pulseret, når Danehoffet - middelalderens parlament - samledes i Nyborg

Der var store ridderturneringer, rundvisninger og foredrag, musik og gøgl. De handlende og byens butikker falbød deres varer, håndværkerne viste deres kunnen, der duftede af brænderøg og mad, og de middelalderlige bannere blafrede i den sommervinden. Aldrig har der været så mange aktører med, og aldrig har Danehoffet bredt sig ud over så stort et område. Programmet var større end nogensinde, og det krævede lidt af en indsats, hvis man ville nå at opleve det hele på en dag. By og slot smeltede virkeligt sammen denne weekend, som det samlede anlæg, det også var i middelalderen.

Danehof var for første gang startet allerede fjorten dage før i Ørbæk, for Danehof involverede ikke bare Nyborg, men også hele oplandet både dengang og nu. Danehof er for alle i Nyborg Kommune og sikke mange, der gerne ville give en hånd med! Foreninger og frivillige hjalp til med alle former for opgaver. Uden det store frivillige engagement kunne Danehof slet ikke realiseres, ligesom arrangementet kun er muligt via et tæt samarbejde mellem Nyborg Kommune, Østfyns Museer, Nyborg Bibliotek, Handelstandsforeningen, Turistforeningen og Nyborg Kirke.

Nu handler det fremadrettet om at få udviklet Danehof ad de positive veje, som nu er udstukket: At få byrummet og især handelsgaderne integreret endnu mere i markedet i samarbejde med handelstandsforeningen og byens butikker; at få Danehof bredt endnu mere ud i oplandet både før og under Danehof og måske også begynde at inddrage havneområdet. Vi glæder os alle til endnu flere store oplevelser til næste år.

Se galleri 

riddere lanser - rammer