Nyborg Slot

Nyborg Slots betydning i Danmarkshistorien er ikke til at komme udenom og idag kan du bl.a. gå rundt i Danehofsalen, det historiske rum hvor kongen rent faktisk mødtes med sit parlament i middelalderen, og hvor Danmarks første grundlov er underskrevet.

Nyborg Slot blev grundlagt ca. 1170. Vi ved ikke præcis, hvordan det ældste Nyborg så ud, men kernen i den bevarede paladsbygning er fra midten af 1200-tallet, og før det var der anlagt en stor ringmur omkring Slotsholmen. 

Nyborg lå praktisk, midt i landet og ved vandet, så Kong Erik Glipping benyttede borgen som mødested for de såkaldte Danehoffer, møder med rigets mægtigste mænd. Her underskrev Erik Glipping i 1282 sin håndfæstning, landets første forfatning, og her blev marsk Stig Andersen i 1287 dømt fredløs for mordet på Erik Glipping. Det var også på Nyborg Slot, at Margrethe 1.'s søn Oluf underskrev den aftale, der gjorde ham til konge af Norge, og dermed skabte fundamentet til Kalmarunionen. Det sidste Danehof i Nyborg blev afholdt i 1413.