Netværket Kongens Fadebur

Kongens Fadebur er et netværk for alle fødevareproducenter og restauranter i det gamle Nyborg Len. Er du et af medlemmerne, eller er du bare interesseret i at vide mere om projektet, så kan du læse visionen for netværket og fadebursreglerne her, ligesom du kan følge med i samarbejdet ved at læse eller genlæse refererater fra workshops og nyhedsbreve.

800 år gammel tradition
Igennem hele middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot, og senere udviklede byen sig til det, man kan kalde Danmarks første hovedstad. Det var en stor begivenhed, når kongen og hans følge kom til byen. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særligt godt for dette.

Det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til kongens fadebur. Det betød, at bønder og håndværkere i lenet betalte skat i form af afgrøder og produkter direkte til kongens hof. De østfynske producenter har dermed en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet og Nyborg Slot. Den tradition vil Nyborg Slot gerne føre op til det 21. århundrede i samarbejde med alle østfynske fødevareproducenter.

Kulturarven bliver et levende aktiv
Ved at udvikle et fødevarenetværk omkring Nyborg Slot kan producenter, restauranter og museum med udgangspunkt i områdets unikke historie i fællesskab skabe nye oplevelser og produkter. Projektet er en måde at gøre kulturarven til et levende aktiv for flere og bringe historien frem til nutiden. Naturligvis er målet også at trække flere kunder og besøgende til Østfyn.

I foråret 2013 tæller netværket ca. 40 producenter indenfor alle kategorier af fødevareproduktion, det gælder både primærproducenter og forarbejdende virksomheder. Blandt dem er Rosilde Højgård (kartofler), Regstrup Møllegård (æbler), Skaarupøre Vingård, Hindsholm Lam og Kragegården (mel). Den fulde liste over medlemmer af netværket kan ses under 'Liste over producenter'. Indtil videre har Ørbæk Bryggeri lanceret en julebryg og senest en påskebryg fra Kongens Fadebur. Næste produkt fra Kongens Fadebur bliver en æblemost, der er udviklet i samarbejde med frugtavlere i netværket. Æblemosten lanceres til efteråret. 

Se et klip fra TV2 Fyn om Kongens Most fra Kongens Fadebur her.

Støtte fra Naturerhvervstyrelsen

Kongens Fadebur blev fra 1. august 2012 til 1. august 2014 støttet af Naturerhvervstyrelsen (Minsteriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.) I nedenstående slutrapport kan du læse, hvad der er kommet ud af projektet. Selv om projektperioden er overstået, kører Kongens Fadebur videre for fuld blus - nu som en selvstændig forening.

Læs slutrapporten 

Foreningen Kongens Fadebur

I november 2013 blev der afholdt stiftende generalforsamling i Kongens Fadebur, som nu er en selvstændig forening. Læs mere i menuen til højre.

For mere info om netværk og muligheder kontakt Malene R. Beck, Nyborg Slot  på tlf: 23 96 79 71 eller mrb@ostfynsmuseer.dk

logo lille

Vision for Kongens Fadebur

Vision og baggrund for netværket

logo lille

Fadebursloven

Læs og print regler og retningslinjer for medlemmer af Kongens Fadebur her.

logo lille

Workshops

Workshops bliver afholdt for medlemmer af Kongens Fadebur. Her har medlemmerne mulighed for at komme med ideer og indspark til, hvordan Kongens Fadebur skal udvikle sig i fremtiden - samt diskutere konkrete problemstillinger og udfordringer i forhold til kommende markeder, events og produkter.

Herunder kan du følge med i arbejdet i Kongens Fadebur ved at læse om de afholdte workshops.

  • REFERAT for Workshop 2, 13. februar 2013: "Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang!"
  • Stikord fra Gruppe-workshops, 13. februar 2013: "Fødevareoplevelser omkring Nyborg Slot."
  • REFERAT   for Workshop 3, 13. marts 2013: "Events, mad og middage fra Kongens Fadebur - Lad os komme i gang!"
  • REFERAT for Workshop 4, 19. september: "Status efterår 2013 - og videre herfra."
  • REFERAT fra Workshop d. 23. oktober 2013: "Restauranter, hoteller og herregårde."
  • REFERAT fra Workshop d. 19. november 2013: "Madhistorisk indspark."
  • REFERAT fra Borgerworkshop d. 5. februar 2014.
teaser
Fra kulturarv til verdensarv

UNESCO's verdensarvsliste er baseret på Verdensarvskonventionen fra 1972, der skal beskytte verdens umistelige kultur- og naturarv. 

Kongens Fadeburs borgernetværk