Newcastles of the world

Af Malene R. Beck, onsdag 23. april 2014 Kategorier: nyborg,new castles

Forfatter til dette indlæg:

/Media/CropUp/authorlarge/media/7655/malene_lille.jpg
Malene R. Beck Arkæolog 23 96 79 71 mrb@ostfynsmuseer.dk
/Media/CropUp/blogpost/media/2447/_mg_2761.jpg

Shinshiro - Nové Hrady  - Neuburg - Newcastle - Nyborg

Kært barn har mange navne, og hvert land har sit "Nyborg". På verdensplan er der flere hundrede "nye borge".

I 1996 blev ideen om at etablere et netværk for verdens Nyborge eller Newcastles født. Målet var, med udgangspunkt i det fælles navn, at etablere kontakter indenfor kultur, uddannelse og turisme, der kunne gavne og udvikle de deltagende byer - også økonomisk og erhvervsmæssigt. Newcastles of the World tæller i dag medlemmer fra bl.a. Japan, Tyskland, Sydafrika, USA, England, Frankrig, Australien, Georgien, Letland, Canada, Malaysia og Tjekkiet.

Siden 1998, hvor Shinshiro i Japan dannede rammen om det første internationale topmøde for Newcastles of the World, har netværksdeltagerne mødtes hvert andet år med det mål at udvikle relationer, projekter og ideer til gavn for de deltagende byer.

Nyborg Kommune og Nyborg Slot har siden 2012 været i kontakt med Newcastles of the World. I foråret 2013 var Nyborg Slot på kommunens opfordring vært for David Faulkner, der er talsmand og tovholder for Newcastles of the World, da han besøgte byen. Mødet gav et positivt indtryk af en engageret og dedikeret formand for en forening med et betydeligt netværkspotentiale og gode udviklingsmuligheder indenfor turisme, kultur, skole- fritidsområdet, erhverv og verdensarvsprojekt. Særligt i forbindelse med Nyborgs UNESCO satsning er det interessant, hvad alle disse ny-borge på verdensplan kan bidrage med og måske kaste af lys over vores eget Nyborg historisk set og sætte byen i en større international sammenhæng.  

I år er det tjekkiske Nové Hrady, der lægger rammer til den internationale konference for Newcastles of the World fra d. 28. april til d. 4. maj. For første gang er Nyborg repræsenteret med to deltagere fra Østfyns Museer/Nyborg Slot, der på Nyborg kommunes vegne skal sondere, om Newcastles of the World er et relevant forum for Nyborg at deltage i fremadrettet. De mange Nyborge sender deltagere i form af politikere, embedsmænd, skolebørn, museumsfolk, folk fra erhvervsliv og turisme - altså et bredt udsnit af repræsentanter og derfor er potentialet for hele Nyborg kommune i form af foreninger, frivillige, uddannelsesinstitutioner, handelsliv, turisme, virksomheder m.fl. til stede, men i hvilken grad og på hvilken måde, det vil vores deltagelse i konferencen i år være med til at afklare. 

Man kan læse mere om Newcastles of the World på: www.newcastlesoftheworld.com